Tarjishki Monastery front sideThe whole MonasteryTarjishki Monastery entranceTarjishki monastery yard
 
Situation

Strupec
Tarjishki monastery
Contact

Extras

Language version

Bulgarian version    English version


Downloads
Strupec - VracaLocationСтрупец е едно от малките села в нашата страна от 400-450 жители. Отстои на изток от град Мездра. Разположено е в полите на старопланински връх, в полите на „Ступешката могила”, на която се намират развалините на Римската крепост „Виноград”( Градище). В близост на около 1км тече река Искър.

Землището граничи на исток с гр. Роман и село Хубавене, на юг със село Караш, на Запад със селата Курново и Синьо Бърдо и на север със землищата на Старо село и Долна Бешовица. Землището е силно пресечено, скалисто и богато на извори и струбли, потоци и пазбища. Има площ 12 хил. декара обработваема и не опработваема земя и гори. Намира се на 350м надморска височина, а „Струпешката могила” на 464м.

На 3 км. от селото на северозапад е изградена ЖП-гара на 150м надморска височина, която е заселена със 50-60 къщи. След прокарването на ЖП линията свързваща София-Варна на гара Струпец се установява сегашното население, което е 23% от населението на цялото село. За населването на тази местност са допринесли благоприятните географски ословия и природни ресурси. Маршрутен рейс идва от селото до ЖП гарата при всеки пътнически влак и откарва пътниците до центъра на селото.

» top

HistoryЗа миналото на село Струпец има малко сведение. От проучванията които са направени се вижда, че е ималко живот от дълбока древност. Показателна е римската крепост на Струпешката могила, но до сега не е проучвана по-подробно. Знае се, че е съществувала 150 години преди новата ера. Преданието разказва, че някога по Ступешкото землище са се разселвали множество племена. Много конници са препускали из склоновете на областта. Всички те са оставяли по нещо в спомените на хората за себе си. Носи се преданието, че траките са оставили несметни богатства покрити под рохкавата почва, по пещерите и подземните входове.

» начало

Culture and sightseeingНа около 4,5 километра западно от с.Струпец се намира Струпешкият(Тържишки) Манастир „Св. Пророк Илия“. Основан е неизвестно кога, но след падането на Бългаиря под турско робство е разрушен. Възстановен е през 1824 от Димитраки Хаджитошев. Понастоящем манастирът е постояннодействащ,служби се отслужват на големите църковни празници.Преди няколко години беше построена нова църква, точно до старата,която е останала още от времето на византийското владичество.Манастирът предлага възможност на посетителите си да пренощуват няколко дни (срещу заплащане).

Основните природни забележителности са р. Малък Искър, която предлага удобни места за риболов и отдих и Струпешката Могила, по която все още има останки от римски крепости. Тези останки са били открити при построяването на TV и радио ретранслационна кула. За съжаление част от останките на крепостта са погребани под циментовите основи на кулата. Струпешката могила е пронизана от няколко подобни на пещери канала. Тези канали водят до римски подземни гробници, които за съжаление са били ограбвани с течение на времето и единсвените останали артефакти в тях са масивните каменни орнаменти, мебели и др.

» top

RecentСтрупешката могила е пронизана от няколко подобни на пещери канала. Тези канали водят до римски подземни гробници, които за съжаление са били ограбвани с течение на времето и единсвените останали артефакти в тях са масивните каменни столове, маси и др.

» top