Tarjishki Monastery front sideThe whole MonasteryTarjishki Monastery entranceTarjishki monastery yard
 
Situation

Strupec
Tarjishki monastery
Contact

Extras

Language version

Bulgarian version    English version


Downloads
Tarjishki monastery "St. Iliq"HistoryТържишкият манастир „Св. Пророк Илия” принадлежи към Врачанската епархия. Според оскъдни сведения от по-далечата история, Тържишкия манастир съществува от началото на XVI век. В околността някога имало пазар /тържище/, откъдето манастирът носи името си – Тържишки. В края на XVII вер манастирът е разрушен от турците. През 1851 година се започва строителството на сегашния манастир на 3 етажа и 23 стаи.

Майстор строител е Ватьо – родом от село Брусен. Цели 6 години манастирът е строен без никаква техника. Материала е превозван с волски коли и всичко е работено на ръка. Покривът е от каменни плочи. Завършен е през 1857 година. Осветен е на 15.IV.1857 година от Врачански епископ Доротей. През дългите нощи на турското робство манастирът е приютявал верни народни чеда – Васил Левски, Никола Обретенов и други. Манастирът е горял 3 пъти, като през 1972 година са изгорели 2/3 от него. Унищожена е и стаята на Дякона, която не е възтановена.

В манастира е живял и работил книжовника Дамаскин Хилендарец, а по време на подготовката на Априлското възстание тук са пребивавали Васил Левски и Никола Обретенов / син на баба Тонка /. Те са организирали революционен комитет с който от село Струпец са взели участие Цоцо Цветков, Иван Цанков, Стефан цаков, игумена Панталеймон и по Нистор Йотов и след като положили клетва към революционното освободително дело пред Васил Левски, той отива в село Курново. По поръка на Левски, Никола Обретенов престоява в манастира около един месец с което спомага да укрепнат революционните комитети в село Караш, Курново, Видраре и др.

» top

LocationМанастирът е разположен в живописна местност край десния брях на река Искър. Най-напред се е намирал в местноста „Черковището” на река „Курновска” която се влива в река Искър. Отстои на 300м от р. Искър. Кацнал е на малко възвишение над село Струпец, западно от Струпешката могила, на 10 км от гр. Роман/община Враца/. В близост на село Струпец минава – жп линия София – Варна, която спомага на жителите на селото да са свързани с Мезда, Враца и столицата София.

» top

SightseeingСред широкия двор на светата обител, засенчен от високи дървета, е притулена малка еднокорабна, едноабсидна, старинна каменна църква с размери 4.95х7.39м. с полуцилиндричен свод и малки отвори, притиснати от тежки каменни плочи. Изоставена църквата е открита през 1824 година от Димитрака Тошев. От Гложенския манастир е извикан Паисий, който става пръв игумен. Църквата е именувана „Св. Николай Чудотворец”. Архитектурния план дава основание да се предполага, че тя е строена през XVI-XVII век, когато вероятно е и изографисана. Основите на черквата са кухи и от това се получава тайнствения акустичен ефект вътре в нея. До самата черква се виждат три гроба, датиращи от 1888 година, както се вижда от надписите. Макар и значително повредени, старинните стенописи предизвикват интерес с реалиситичните си тенденции и богата архитектурна декорация.

Наред със старинната каменна чешма и средновековна малка църквичка, се откроява и новопостроеният през 1991 година храм, който в днешно време задоволява нуждите на поклонниците. Той придава особено очарование на приказния природен пейзаж. Тук се извършват кръщавки, венчавки, а също така и различни требоизвършения за вярващите православни християни.
Майсторът, издълбал надписите върху чешмата, е оставил послания за идните поколения:

Бързо и безпир текат водите,
Бързо и животът тече
И затуй, о брате мой, към висините
Ум безпир насочвай и сърце.


Ромоли чешмата – пей
Навява за далечни стари времена,
В спомен мили образи представя
На лица със светли имена.


Както кошута жадува за водни потоци,
Тъй и душата ми, боже, копнее за тебе.


» top

Additional infoКакто преди, така и в днешно време, Тържишкия манастир „Св. Пророк Илия” привлича множество поклонници и посетители – любители на природни красоти, който могат да ползват двете уютни помещения за хранене. Манастирът сега функционира и като хотел. Разполага с легова база от 55 легла, разположеи в двойка, тройка, четворка, осмица... Всяка от стаите е снабдена с отделен санитарен възел, с топла вода.

Външната камина, разположена в приказно зеления двор, е както удоволствие за почиващите, така и удобство за желаещите да си приготвят ястия на дървени въглища.

След големия пожар през 1972 година манастирът е реставриран със съдействието на светия синод, под вещото ръководство на врачанския митрополит Калиник. Приказната природа, спокойствието царящо в манастира, кактои античната архитектура, са само някои от предпоставките за приятно пребиваване далеч от натовареното ежедневие.

» top